Inden for de sidste år er der sket omfattende ændringer i uddannelsessystemet, som også rammer dyrlægeuddannelsen, hvor der er planlagt betydelige besparelser. I spareplanen er der blandt andet lagt op til, at de kirurgiske kurser vil blive beskåret ud fra et ønske om at nedbringe antallet af forsøgsdyr, og det ser DDD på med stor alvor, da de studerende risikerer at forlade uddannelsen uden at have den nødvendige basale erfaring i kirurgiske procedurer og indgreb.
DDD har derfor rakt ud til dekanatet på KU SUND og tilbudt assistance til udformningen af besparelserne – læs brevet til dekanen for KU SUND, Bente Stallknecht
Efterfølgende blev DDD-formanden indbudt til et fællesmøde med ledelsen af veterinæruddannelsen og de studerende. Det blev et godt, men også alvorligt møde, hvor det blev klart, at de studerende har brug for støtte i modstanden mod de voldsomme besparelser.
Den Danske Dyrlægeforening har også engageret sig i regeringens reformudspil
»Forberedt på Fremtiden 1« inden for uddannelsessystemet. DDD vil sikre, at dyrlægeuddannelsen prioriteres i overensstemmelse med den vigtige rolle, dyrlæger spiller i samfundets kritiske infrastruktur.
I brevet fremhæver DDD flere karakteristika ved dyrlægeuddannelsen:
Om bare et år skal de første studerende begynde på den kommende veterinæruddannelse i Foulum, Aarhus Universitet. DDD følger processen og var senest i slutningen af april på besøg i den jyske universitetsby øst for Viborg for at få en aktuel status på den planlagte uddannelses form og indhold. Det var et godt møde med god dialog og velvilje på begge sider af bordet.
Planerne for curriculum på både bachelor- og kandidatdelen ligger tæt op ad curriculum på Københavns Universitet, men med nye tanker om mere kommunikationstræning inkluderet i både den kliniske undervisning og i One Health-undervisningen.
Den kliniske undervisning kommer til at foregå i en distribueret model ude i private praksis. DDD og DA holder en tæt kontakt med tovholdergruppen frem til planlagt studiestart i forhold til organisering og aftaler vedrørende undervisning i praksis. DDD er naturligvis optaget af, hvordan det rent praktisk skal foregå, og hvordan modellen kan kvalitetssikres, så alle studerende kommer igennem samme træning af færdigheder.
DA har fokus på afklaring af virksomhedernes rolle, ret og pligter i forhold til undervisningen af de kommende studerende. Virksomhederne skal se på opgaven som et nyt forretningsområde, og derfor skal der findes en model for honorering, som både universitet og praksis kan stå bag.
Læs også DDD: Undervisning på klinikkerne skal ske med klare retningslinjer
Tovholdergruppen på den nye uddannelse i Foulum vil være til stede med en stand på årsmødet i Odense, hvor interesserede kan stille spørgsmål.
Forskning er afgørende for innovation og teknologisk udvikling. Gennem forskning opdages nye metoder, materialer og teknologier, som gavner hele samfundets udvikling og fremdrift. Også når det gælder husdyrhold og zoonoser bidrager forskningen til bedre overvågning og forståelse af trusler og mulige løsninger.
Desværre har Danmarks Innovationsfond trukket støtten til EUs store rammeprogram for forskning og innovation - Horizon Europe. DDD mener, det er stærkt bekymrende, fordi Horizon Europe støtter god og vigtig forskning specielt indenfor områder som netop husdyrhold og zoonoser, hvor vi i Danmark har nogle af verdens dygtigste forskere.
DDD har påpeget konsekvenserne - herunder det problematiske i, at danske forskere kommer til at have mindre indflydelse på fremtidige forskningsprojekter.