DDD nedsatte sidste år en ad hoc-gruppe til at belyse og iværksætte initiativer, der kan lede til bedre velfærd for levende dyr under transport. Lige nu er det aktuelt, da transportforordningen står over for at skulle evalueres senest med udgangen af 2023.
Ad hoc-gruppen har til formål at:
DDDs ad hoc-gruppe har forberedt sig på, at EUs transportforordning åbner for revision i efteråret. Fx har ad hoc-gruppen allerede sidste år givet input til Fødevarestyrelsen og deltaget i dialogforum for transport sammen med blandt andre Fødevarestyrelsen, Dyreværnsorganisationernes Samarbejdsorganisation (DOSO) og transportbranchen.
Ad hoc-gruppen planlægger at afholde et medlemswebinar, når transportforordningen åbnes for revision – for på den måde at inddrage viden og holdninger, som er vigtige for medlemmerne at få med i kommende høringssvar.
Ud over det politiske arbejde koordinerer ad hoc-gruppen en artikelrække i DVT med fokus på transport af de forskellige dyrearter. Foreløbig har forskere fra Aarhus Universitet bidraget med en artikel om slagtekyllingers velfærd under transport.
I DVT nr. 6 var der yderligere fokus på transport af levende dyr med et helt temanummer.
Transporten af især levende, danske grise fylder selvsagt meget i debatten, men også forhold omkring transport af familiedyr, eksoter og fisk i forbindelse med handel og transport over grænser begynder heldigvis at fylde mere, da det er et område, hvor der er behov for at forbedre velfærden gennem forskning og ensretning af regler landende imellem.
DDD arbejder for, at alle dyrearter sendes ud på landevejen under hensyntagen til deres dyreartsspecifikke behov. Det er vejen til at skabe rimelige vilkår for de mange dyr, der hver dag fragtes over korte eller lange afstande.
Ulovlig indførsel, import og overdragelse af hunde, herunder særligt hvalpe, er ulykkeligvis et problem, der tager til i hele Europa. Det betyder, at dyrlæger i danske praksis desværre også modtager et stigende antal hunde, som vækker mistanke om ulovlig omsætning.
Det kan være svært at vide, hvad man som dyrlæge kan gøre ved en eventuel mistanke – som en hjælp har Den Danske Dyrlægeforening derfor udarbejdet en vejledning, der beskriver dyrlægens ret og pligt, forebyggende tiltag og mulighederne for at give informationer til myndighederne, når der er mistanke om ulovlige aktiviteter om hvalpeimport og -omsætning.
Den Danske Dyrlægeforenings Faggruppe Familiedyr har vedvarende fokus på problemet og har blandt andet taget initiativ til en arbejdsgruppe med deltagelse af blandt andre Fødevarestyrelsen og Rigspolitiet, hvilket har styrket samarbejdet mellem de forskellige instanser i Danmark.
I november måned holdt Faggruppe Familiedyr tre webinarer for DDDs medlemmer om hvalpes vej fra hvalpefabrik til dyrlægens praksis, hvor både politiet, Fødevarestyrelsen og Dyreværnet bidrog med indlæg.
Den ulovlige omsætning af hunde og de afledte problemer var også på dagsordenen på Faggruppe Familiedyrs medlemsmøde i januar, hvor BVetMed MRCVS Mike Jessop fortalte om de store udfordringer med dyrevelfærd og kontrollen af hundeopdræt i Storbritannien.
Læs mere:
Det gode samarbejde med dyrlæger er afgørende