Ved årets start lancerede de fire interessenter kampagnen »Tag smitten ved hornene«. Det sker som en konsekvens af, at kvægbruget i Danmark halter bagefter, når det kommer til smittebeskyttelse sammenlignet med andre produktionsdyrsbesætninger som grise og fjerkræ.
Smittebeskyttelse handler ikke blot om at undgå salmonellainfektioner. Der er en bred vifte af sygdomme, der kan trænge ind i besætningerne, herunder b-streptokokker, digital dermatitis og luftvejspatogener.
I første halvdel af året var kampagnefokus på trafikafvikling på bedrifterne med særligt fokus på håndtering af gylle og transport af gødning til biogasanlæg. Forskning har påpeget biogas som en potentiel kilde til salmonellasmitte, hvilket er dybt bekymrende. Vi må aktivt foretage tiltag for at minimere risikoen for smittespredning ved flytning af gødning.
Liza Rosenbaum og Malene Budde har udarbejdet en særdeles interessant artikel om risikofaktorerne, hvor nogle dele er blevet offentliggjort i Kvæg Nyt og ligger tilgængelige på Landbrugsinfo.
I projektet er der også fokus »nabomøder« og møder med »landmands-erfagrupper«. Sidstnævnte møder er fokuseret på smittebeskyttelse og konsekvenserne af manglende smittebeskyttelse, som diskuteres med en ekstern ekspert. Nabomøderne er designet som en samtale med naboer om, hvordan alle parter sammen kan undgå at sprede smitte mellem besætningerne.
Den 6. december sidste år holdt Faggruppe Kvæg et yderst givtigt webinar om smittebeskyttelse. En norsk forsker har anvendt blodprøver til at certificere besætninger som frie for coronavirus og BRS-virus.
Du kan se webinaret ved at følge dette link og lade dig inspirere.